Otázka

Vzor žádosti o rozvod


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, manžel se chce nechat rozvést a já mu v tom nebudu bránit. Chci se zeptat, kde seženu rozvodové papíry, vše co máme v soužití manželství případne pouze jemu, nic po něm nežádám. 

13.05.2024
Odpověď

Dobrý den, ve Vašem případě se bude jednat o tzv. nespornou formu rozvodu.

V dotazu jste neuvedla, zda máte či nemáte společné děti, tudíž předpokládám, že děti nemáte.

Návrh na rozvod manželství je dostupný na webových stránkách www.justice.cz.

Nicméně, pokud jste schopni se s manželem na všem dohodnout a půjdete tedy cestou nesporného rozvodu, uvádím následující:

Jeho právní úprava je stanovena v ust. § 757 Občanského zákoníku, který stanovuje:

(1) Připojí-li se manžel k návrhu na rozvod manželství, který podá druhý z manželů, soud manželství rozvede, aniž zjišťuje příčiny rozvratu manželství, dojde-li k závěru, že shodné tvrzení manželů, pokud se jedná o rozvrat manželství a o záměr dosáhnout rozvodu, je pravdivé a pokud

a) ke dni zahájení řízení o rozvod trvalo manželství nejméně jeden rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí,

b) manželé, kteří jsou rodiči nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, se dohodli na úpravě poměrů tohoto dítěte pro dobu po rozvodu a soud jejich dohodu schválil,

c) manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení, a popřípadě výživného pro dobu po tomto rozvodu.

(2) Dohody uvedené v odstavci 1 písm. c) vyžadují písemnou formu a podpisy musí být úředně ověřeny.

 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Podotázka

Dobrý den, mohu poprosit o vzor žádosti o rozvod?

04.07.2024
Odpověď

Dobrý den, z dotazu není zřejmé, o jakou formu rozvodu se bude jednat. Tedy, zda se bude jednat o rozvod sporný nebo nesporný. S ohledem na výše uvedené níže nastíním obě situace. 

Návrh na rozvod manželství se podává dle ust. § 373 Zákona o zvláštních řízeních soudních, u okresního soudu, kde: -mají nebo měli manželé poslední společné bydliště v České republice, bydlí-li v obvodu tohoto soudu alespoň jeden z manželů;

-není-li takového soudu, je příslušný obecný soud manžela, který nepodal návrh na zahájení řízení, a

-není-li ani takového soudu, obecný soud manžela, který podal návrh na zahájení řízení.

Každý návrh na rozvod manželství musí obsahovat alespoň tyto náležitosti:

-název a adresu soudu, kterému návrh zasíláte,

-nadpis „Návrh na rozvod manželství",

-informaci o tom, kdo návrh podává,jména, příjmení a bydliště manželů, popřípadě jejich rodná čísla, popřípadě také obdobné informace o jejich zástupcích,

-údaje, kdy a kde jste uzavřeli manželství,

-pokud máte společné nezletilé děti, jejich jména a datum narození,

-popis skutečností, které Vás k návrhu na rozvod vedou,případně důkazy, o které se coby navrhovatel opíráte,datum,Váš podpis; v případě, že jste se na rozvodu dohodli, také podpis manželky nebo manžela.

Co se týče nesporného rozvodu, uvádím následující: Jeho právní úprava je stanovena v ust. § 757 Občanského zákoníku, který stanovuje: (1) Připojí-li se manžel k návrhu na rozvod manželství, který podá druhý z manželů, soud manželství rozvede, aniž zjišťuje příčiny rozvratu manželství, dojde-li k závěru, že shodné tvrzení manželů, pokud se jedná o rozvrat manželství a o záměr dosáhnout rozvodu, je pravdivé a pokuda) ke dni zahájení řízení o rozvod trvalo manželství nejméně jeden rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí,b) manželé, kteří jsou rodiči nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, se dohodli na úpravě poměrů tohoto dítěte pro dobu po rozvodu a soud jejich dohodu schválil,c) manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení, a popřípadě výživného pro dobu po tomto rozvodu.(2) Dohody uvedené v odstavci 1 písm. c) vyžadují písemnou formu a podpisy musí být úředně ověřeny.Co se týče sporného rozvodu, zde se obvykle nesepisují výše uvedené dohody, neboť je pro něj typické, že buď některý z manželů s rozvodem nesouhlasí, nebo se manželé nejsou schopni na výše uvedeném dohodnout.


Podrobnější informace můžete dále nalézt na stránkách www.justice.cz v oblasti rozvodů, a to i včetně příslušných formulářů. 
Ve věci je též možno nechat se zastoupit advokátem, ať již pro sepsání daných žádostí a návrhů, či i pro celé řízení. 

04.07.2024
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace