Otázka

Tiskopis na rozvod manželství


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, chtěla bych se s manželem rozvést, máme tři děti -16, 12 a 2,5 roku, a vůbec netuším, jak to všechno chodí. Jak to mám sepsat nebo si mám radějii vzít právníka? Jsem na rodičovské dovolené.

16.09.2024
Odpověď

Dobrý den, můžete kontaktovat advokáta ve Vašem okolí, který za Vás sepíše všechny potřebné listiny a následně Vás i zastoupí, nicméně musíte být připravena na to, že advokát poskytuje právní služby za odměnu.

Co se však týče samotného podání návrhu na rozvod manželství, s ohledem na to, že máte nezletilé děti, bude třeba též podat návrh na úpravu poměrů o nezletilé děti, neboť soud manželství nerozvede do doby, než bude o péči o vaše společné děti rozhodnuto.

Dále z Vašeho dotazu není zřejmé, o jakou formu rozvodu se bude jednat - tedy, zda se bude jednat o rozvod sporný nebo nesporný. S ohledem na výše uvedené níže nastíním obě situace.

Návrh na rozvod manželství se podává dle ust. § 373 Zákona o zvláštních řízeních soudních, u okresního soudu, kde:

-mají nebo měli manželé poslední společné bydliště v České republice, bydlí-li v obvodu tohoto soudu alespoň jeden z manželů;

-není-li takového soudu, je příslušný obecný soud manžela, který nepodal návrh na zahájení řízení, a

-není-li ani takového soudu, obecný soud manžela, který podal návrh na zahájení řízení.

Každý návrh na rozvod manželství musí obsahovat alespoň tyto náležitosti:-název a adresu soudu, kterému návrh zasíláte,-nadpis „Návrh na rozvod manželství",-informaci o tom, kdo návrh podává,jména, příjmení a bydliště manželů, popřípadě jejich rodná čísla, popřípadě také obdobné informace o jejich zástupcích,-údaje, kdy a kde jste uzavřeli manželství,-pokud máte společné nezletilé děti, jejich jména a datum narození,-popis skutečností, které Vás k návrhu na rozvod vedou, případně důkazy, o které se coby navrhovatel opíráte, datum,Váš podpis; v případě, že jste se na rozvodu dohodli, také podpis manželky nebo manžela.

Co se týče nesporného rozvodu, uvádím následující: Jeho právní úprava je stanovena v ust. § 757 Občanského zákoníku, který stanovuje:

(1) Připojí-li se manžel k návrhu na rozvod manželství, který podá druhý z manželů, soud manželství rozvede, aniž zjišťuje příčiny rozvratu manželství, dojde-li k závěru, že shodné tvrzení manželů, pokud se jedná o rozvrat manželství a o záměr dosáhnout rozvodu, je pravdivé a pokuda) ke dni zahájení řízení o rozvod trvalo manželství nejméně jeden rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí,b) manželé, kteří jsou rodiči nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, se dohodli na úpravě poměrů tohoto dítěte pro dobu po rozvodu a soud jejich dohodu schválil,c) manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení, a popřípadě výživného pro dobu po tomto rozvodu.

(2) Dohody uvedené v odstavci 1 písm. c) vyžadují písemnou formu a podpisy musí být úředně ověřeny.

Co se týče sporného rozvodu, zde se obvykle nesepisují výše uvedené dohody, neboť je pro něj typické, že buď některý z manželů s rozvodem nesouhlasí, nebo se manželé nejsou schopni na výše uvedeném dohodnout.

Podrobnější informace můžete dále nalézt na stránkách www.justice.cz v oblasti rozvodů, a to i včetně příslušných formulářů. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace