Otázka

Rozvod a předběžné opatření


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, S manzelem se chceme dat rozvest. Prosim Vas jen ustne jsme se dohodli, ze dcera zustava u me. Kdyz pred rozvodem zazadam o svereni do pece aby rozvod probehl v poradku a rychle? Co se posuzuje aby dite mohlo zustat s matkou? Dekuji moc ta odpoved.

30.09.2024
Odpověď

Dobrý den,

Je vhodné zažádat o svěření dítěte do péče co nejdříve, ideálně ještě před zahájením samotného rozvodového řízení, čímž zajistíte, že soud bude mít dostatek času na prověření situace a vydání rozhodnutí. Můžete ovšem také zažádat o svěření dítěte do péče současně se zahájením rozvodového řízení - v tomto případě se obě věci řeší společně.

Soud při rozhodování o svěření dítěte do péče zohledňuje především zájem dítěte. Mezi nejdůležitější faktory patří:

• Vazba dítěte na oba rodiče - Soud posuzuje, k jakému rodiči má dítě silnější citovou vazbu a kdo se o dítě dosud primárně staral.

• Vhodné podmínky pro výchovu - Soud zvažuje, který z rodičů je schopen zajistit dítěti stabilní zázemí, materiální zabezpečení a vhodné podmínky pro výchovu.

• Spolupráce rodičů - Soud hodnotí, zda jsou rodiče schopni spolupracovat v zájmu dítěte i po rozvodu.

• Mínění dítěte - Pokud je dítě dostatečně zralé, může soud zohlednit i jeho vlastní přání.

• Zdravotní stav dítěte a rodičů - Pokud má některý z členů rodiny zdravotní problémy, které by mohly ovlivnit výchovu dítěte, soud to také zohlední.

Je tedy dobré shromáždit veškeré dokumenty, které prokazují Vaši schopnost pečovat o dítě, a to např. potvrzení o zaměstnání, potvrzení o bydlení, lékařské zprávy.

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace