Otázka

Prodej podílu pozemku bez vědomí spoluvlastníka


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, vlastním 6/7 pozemku, může vlastník 1/7 pozemku prodat svoji část bez mého vědomí a pokud ano, mohu se nějak bránit, např. že mi tento podíl nebyl nabídnut ke koupi?

07.02.2024
Odpověď

Dobrý den, předkupní právo spoluvlastníků nemovitosti se s účinností od 1. července 2020 zrušilo.

Pokud tedy nyní spoluvlastník chce svůj podíl prodat, může tak učinit bez vědomí dalších spoluvlastníků. 

Jedinou výjimkou, kdy je nutné předkupní právo vůči ostatním spoluvlastníkům využít, je situace, dy spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit. Tomuto se děje za situce uvedené v ust. § 1124 Občanského zákoníku.

§ 1124

(1) Bylo-li spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti nebo jinou právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, a převádí-li některý ze spoluvlastníků svůj podíl, mají ostatní spoluvlastníci k podílu po dobu šesti měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví předkupní právo, ledaže spoluvlastník podíl převádí jinému spoluvlastníku nebo svému manželu, sourozenci nebo příbuznému v řadě přímé. Neujednají-li si spoluvlastníci, jak předkupní právo vykonají, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.

(2) Předkupní právo mají spoluvlastníci i v případě, že některý ze spoluvlastníků převádí podíl bezúplatně; tehdy mají spoluvlastníci právo podíl vykoupit za obvyklou cenu. To platí i v jiných případech zákonného předkupního práva.

Samozřejmě upozorňuji na možnost dohody se spoluvlastníkem a na možnosti zrušení a vypořádání spoluvlastnictví napříkladem odkupem daného podílu. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace