Otázka

Má nárok na dům?


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, před 10 lety jsem postavil dům ze svých prostředků. Před 8 lety jsem se seznámil s přítelkyní, se kterou máme 2 děti a začala se dělat půdní vestavba. Ona vložila 100.000,- Kč investice na půdní vestavbu. Nejsme vzatí, nájem a hypotéku jsem platil vždy já. Teď se i s dětmi odstěhovala a požaduje vrácení 100.000,- Kč. Ma na to nárok?

04.06.2024
Odpověď

Dobrý den, Vaše bývala přítelkyně nemá nárok na dům, neboť není vlastníkem ani spoluvlastníkem dané nemovitosti.

Na co by však mohla mít nárok, je určitá část dané investice, o kterou se Vaše nemovitost zhodnotila. Při rozchodu partnerů může partner požadovat, aby mu druhý partner vrátil určitou část investic, o kterou se jeho nemovitost zhodnotila. 

Investice do cizí nemovitosti se stávající z právního hlediska bezdůvodným obohacením - viz. ust. § 2991 Občanského zákoníku.

§ 2991

(1) Kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému vydat, oč se obohatil.

(2) Bezdůvodně se obohatí zvláště ten, kdo získá majetkový prospěch plněním bez právního důvodu, plněním z právního důvodu, který odpadl, protiprávním užitím cizí hodnoty nebo tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám.

Bezdůvodné obohacení představuje rozdíl mezi hodnotou nemovitosti před investicí a po ní. Ta se zpravidla stanovuje znaleckým posudkem.

Nicméně zde bude především záležet na důkazech, a to zda partnerka může doložit, že tyto peníze skutečně investovala do nemovitosti, ale současně též Vy se můžete bránit placením všeho ostatní, kdy partnerka na ostatní domácnost nepřispívala. 

Pokud by tedy i přes mnou uvedené vysvětlení partnerka požadovala výše uvedenou částku, doporučuji se obrátit na advokáta ve Vašem okolí, zajistit všechny možné důkazy a dokumenty, které přineste na schůzku a po důkladném zjištění všech důkazů by Vám navrhl nejlepší řešení. 

 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace