Otázka

Koupě bytu do podílového spoluvlastnictví


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, aktuálně bydlím v podnájmu se spolubydlícím. Zvažujeme, že bychom koupili byt na půl. Chtěl bych se zeptat, co to všechno obnáší, co je potřeba udělat a kam se musíme obrátit, aby vše bylo písemně podložené a férové pro obě strany? 

04.07.2024
Odpověď

Dobrý den, koupě nemovitosti do podílového spoluvlastnictví, a právní kroky k tomuto vedoucí, neobsahují žádné výrazné odchylky od klasické kupní smlouvy a návrhu na vklad do KN.

Jediným zásadním rozdílem je, že nemovitost nebude nabývat jeden vlastník, tedy nebude vlastnit 100%, ale bude se psát kupní smlouva pro 2 osoby, přičemž záleží na domluvě budoucích spoluvlastníků v jaké míře rozdělí podíly.

Obvykle se však dělí nemovitost na podíly ve výši 1/2. 

Co považuji za více důležité, je právní úprava podílového spoluvlastnictví, která je zakotvena v ust. § 976 až § 1720 Občanského zákoníku.

Podstatou spoluvlastnictví následně je, že nemovitost se považuje zajeden celek, spoluvlastník má právo k celé nemovitosti, které je však omezeno stejným právem druhého, rozhodujete o nemovitosti dle výše podílu. 

Tedy, je třeba, abyste měli sepsanou kupní smlouvu. Následně po jejím podpisu je třeba podat návrh na vklad do KN, neboť právní účinky vznikají až zápisem vlastnického práva do KN. Se sepisem výše uvedeného Vám může pomoci kterýkoliv advokát ve Vašem okolí. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace