Otázka

Hypotéka spoludlužníků


Položit otázku
Otázka

Dobrý den Mame spolu s pritelkyni byt na hypoteku, pritelkyne se se mnou rozesla a sla bydlet ke sve matce, Ja zistal v byte, vcera mne volala ze uz nebude platit tu hypoteku kdyz tam prej nebydli, My jsme platily hypo jako jednu castku cca 11tis. Nevim co delat jestly mam poslat jen pulku hypo z mojeho uctu a nebo platit to cele sam??? Jak dokazu bance ze mne neprispiva na hypoteku? Dekuji a preji hezky den

27.04.2024
Odpověď

Dobrý den, 

pokud jste nemovitost s přítelkyní koupili společně jako nesezdaní partneři a jste v katastru uvedeni oba jako vlastníci, nemovitost jste tedy nabyli do spoluvlastnictví podle ustanovení § 1115 odst. 1 občanského zákoníku.  Podle tohoto ustanovení osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky.

Ve vaší situaci bude nutné provést zrušení spoluvlastnictví. Je nutné požádat soud, aby rozhodl o zrušení spoluvlastnictví. Doporučuji se tedy obrátit na místně příslušný soud dle vašeho bydliště s žalobou na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví i s návrhem, jak si přejete spoluvlastnictví vypořádat. Může jít například o prodej nemovitosti s rozdělením výtěžku, nebo převedení vlastnického práva jednomu a vyplacení druhého. 

Ještě předtím je však nezbytné upozornit na to, že pro banku není absolutně relevantní, kdo v dané nemovitosti skutečně bydlí, a kdo ne. Pokud jste si hypotéku vzali společně, jste s partnerkou oba společně a nerozdílně zavázaní z dluhu. Tím, že se partnerka odstěhovala ji nijak nezbavuje povinnosti platiti hypotéku. Doporučuji ji o tom informovat. Vám doporučuji posílat plnou částku, pokud o nemovitost nechcete přijít a urychleně situaci s partnerkou vyřešit, abyste se vyhnuli sankcím z neplnění povinnosti, a nebo v nejhorším případě zabavení nemovitosti. Po vypořádání spoluvlastnictví můžete nemovitost prodat a použít peníze na splátku hypotéky. Nicméně vzhledem k tomu, že na nemovitosti vázne hypotéka, musí banka souhlasit s převodem nemovitosti do cizího vlastnictví. Je nutné situaci urychleně vyřešit a po celou dobu splácet dluh v plné výši, bez ohledu na to, kdo v nemovitosti bydlí. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace