Otázka

Dluhy v manželství a podání žádosti o rozvod


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, mohu se zeptat, jestli v období od podání žádosti o rozvod do rozvodu samotného vzniklé dluhy, které jeden z manželů udělá, se stále počítají do SJM?

21.10.2024
Odpověď

Dobrý den, dle občanského zákoníku obecně platí, že SJM zaniká zánikem manželství, a to bez ohledu na to, na základě jaké skutečnosti došlo k zániku manželství. Dokud tedy manželství trvá, platí nadále režim SJM (pokud se nedohodnete jinak).

Nicméně ust. § 710 Občanského zákoníku stanovuje výjimku z tohoto pravidla: 

§ 710

Součástí společného jmění jsou dluhy převzaté za trvání manželství, ledaže

a) se týkají majetku, který náleží výhradně jednomu z manželů, a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku, nebo

b) je převzal jen jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny.

Pokud by tedy tato situace nastala, je nutné, aby manžel, který o dluhu nevěděl a nesouhlasí s ním, písemně prjoevil nesouhlas s dluhem, a to neodkladně poté, co se o dluhu dozvěděl. Pokud učiní výše uvedené kroky, nebude dluh součástí SJM a věřitel se ze SJM nebude moci případně uspokojit. 

 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace