Otázka

Darovací smlouva z trvání manželství


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, řeší se nějak u rozvodu, kdy byla darovací smlouva podepsaná a kdy byla nemovitost přepsaná? Manželka na mě přepsala půl nemovitosti, ale měsíc na to se máme rozvádět. Nevím,zda hraje nějakou roli, že mi půlka nemovitosti platí teprve měsíc? V katastru je to zapsané. 

05.02.2024
Odpověď

Dobrý den, předpokládám, že nemovitost, jejíž podíl na Vás byl manželkou převeden, není součástí společného jmění manželů, neboť darovat není možné mezi manželi věc, která je součástí SJM.

Pokud tato situace nenastala, není významné, zda k převodu nemovitosti došlo za trvání manželství či nikoliv.

Nicméně ve Vašem případě se mohlo jednat o 2 možnosti: buď Vám darovala podíl na nemovitosti, tudíž jste se stal podílovým spoluvlastníkem, nebo její výhradní nemovitost přidala do společného jmění manželů tzv. rozšířením SJM, kdy se tak stala nemovitost součástí SJM.

Pokud jste podílovým spoluvlastníkem, nebude se nemovitost řešit v rámci vypořádání SJM. Pokud se stala součástí SJM, bude třeba tuto nemovitost v rámci vypořádání SJM vypořádat. Zde by pak bylo možné, aby manželka namítala převedení nemovitosti na Vás s tím, že o tomto bude muset v případě sporu rozhodnout soud. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace