Otázka

Jaké mám naroky ze SJM?


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, Manželka mě opustila a odmítá mi půjčovat auto když ho nepotřebuje do práce,její argument je že nemám řidičák a mám si koupit vlastní. Můžu požádat o radu jak mám postupovat nebo co dělat abych měl stejnej nárok jako manželka na auto ve SJM. Děkuji za odpověď

27.04.2024
Odpověď

Dobrý den, 

Jako možné řešení se ve Vaší situaci nabízí návrh na soud dle ustanovení § 728 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení, jedná-li manžel při správě společného jmění způsobem, který je ve zřejmém rozporu se zájmem druhého manžela, rodiny nebo rodinné domácnosti, a snoubenci nebo manželé neuzavřeli smlouvu o správě toho, co je součástí společného jmění, může soud na návrh druhého manžela rozhodnout, jakým způsobem bude společné jmění spravováno. Tento institut slouží jako nástroj pro situace, kdy jeden z manželů užívá výlučně podstatnou část majetku z masy a děje se tak dlouhodobě a druhý manžel majetek neužívá, protože byl z užívání druhým bývalým manželem vyloučen a nemá z něho žádný užitek. Tímto jste vy krácen na svých právech, pokud auto spadá do rozsahu SJM. Doporučuji se pokusit ještě jednou s manželkou domluvit a vyřešit situaci mimosoudní dohodou. Pokud by to však nebylo dlouhodobě možné, pak je možné se obrátit na soud s návrhem, aby rozhodl o správě majetku, tedy auta a případně dalších věcí, mezi oběma manželi. 

Pokud plánujete s manželkou rozvod, bude do budoucna rovněž nutné, abyste vypořádali veškerý majetek spadající do SJM. Můžete tedy s návrhem rovnou podat na soud návrh na vypořádání SJM, případně s manželkou uzavřít dohodu o vypořádání SJM a tuto dohodu následně necháte ověřit soudem dle místní příslušnosti. SJM je možné vypořádat i bez rozvodu, tedy pokud byste i nadále chtěli zůstat manželi, ale nechtěli užívat společně nabytý majetek. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace