Otázka

Prodej bytu po rozvodu


Položit otázku
Otázka

Dobrý den, mám dotaz. Jsme rozvedeni, dohoda o vypořádání SJM, každý má na nemovitosti podíl 1/2. Ted chce manžel byt prodat za pomoci RK. Musim jim dát k prodeji souhlas, nebo prodá jen svojí 1/2 ? DOhodli jsme setotiž že peníze z prodeje rozdělíme dětem. Musí RK sepsat smlouvu s náma oběma zvlášt nebo stačí můj souhlas ? Nechci se o to starat. Děkuji

27.04.2024
Odpověď

Dobrý den, 

 

Jelikož nemovitost spadá do spoluvlastnictví dle ustanovení § 1115 občanského zákoníku, musí s ní spoluvlastníci nakládat jako jediná osoba a zároveň každý spoluvlastník má právo k celé nemovitosti, které je však omezeno stejným právem ostatních. Jestliže jste se však s bývalým manželem dohodli a Vy souhlasíte s prodejem celé nemovitosti, pak by mělo v této situaci postačovat, že bývalému manželovi, případně přímo RK udělíte, ideálně písemný, souhlas s podejem celé nemovitosti.  

 

Případně je možné udělit bývalému manželovi plnou moc k tomu, aby Vás zastupoval v jednáních s RK, případně v dalších úkonech směřujících k prodeji dané nemovitosti, pokud se o to nechcete sama starat. Tímto zplnomocněním na něj přejdou oprávnění jednat za Vás i přímo s realitní kanceláří, která zprostředkuje prodej nemovitosti. 

 

Nicméně, pokud následně dojde k samotnému prodeji, bude nutné, abyste i Vy byla uvedena v kupní smlouvě k prodeji nemovitosti, neboť jste vlastnicí ½ nemovitosti. Zde se jedná ale spíše o formální úkon a podpis kupní smlouvy. 

Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát

Google hodnocení

4.9


zobrazit 90 recenzí
Facebook hodnocení

4.9


zobrazit 362 recenzí
Odpovídá
JUDr. Milan Ficek

advokát


Online poradna

Máte problém, se kterým chcete pomoci?

Položit otázku

Konzultace

Najděte nejlepší řešení pro Vaši situaci s profesionální právní konzultací.

Chci konzultovat

Právní zastoupení

Důvěřujte mé zkušenosti a nechte mě pomoci s Vaší právní situací.

Potřebuji zastoupit

Kontrola dokumentů

Chcete se ujistit, že Vaše dokumenty jsou v pořádku? Spolehněte se na moji právní expertízu a získejte jistotu v platnosti Vašich dokumentů.

Chci kontrolu
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Další informace